Cele mai intalnite cinci urgente stomatologice

1. Durerea acuta

Atunci cand durerea dentara este insuportabila, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iei un medicament antiinflamator (Nurofen, Ibuprofen, Arcoxia, etc.) pentru a scadea local inflamatia, care in general este cauza durerii. Daca durerea a trecut, nu te bucura prea mult si suna acum la un cabinet stomatologic sau o clinica stomatologica care are un serviciu de urgente dentare pentru ca este momentul oportun sa rezolvi problema. Daca durerea nu trece la analgezice, atunci incearca o compresa cu apa rece sau calda (testeaza la ce stimul durerea cedeaza) si pasul spre medicul dentist trebuie facut acum !

2. Prezenta abcesului dentar

Abcesul dentar este o infectie bacteriana localizata adesea la varful radacinii dintelui sau in santul gingival. Simtomele includ adesea inflamarea glandelor limitrofe, puroi sau gust neplacut in gura precum si febra. Este foarte important sa depistam din timp abcesul dentar si sa apelam la medicul dentist de urgenta pentru a drena infectia.

3. Gust metalic

Daca gustul metalic este prezent in gura, poate fi un semn ca una din plmnele tale a slabit sau pur si simplu s-a fisurat. Acest tip de gust poate fi dat si de lucrarile protetice, abces dentar sau infectii mai mici sau mari localizate la nivelul dintilor. Indicatia este aceeasi si anume apeleaza de urgenta la un medic dentist.

4. Sangerarea gingiilor

Gingivita sau sangerarea gingiilor abundent vine la pachet cu un edem local (umflarea acestora) si chiar cu durere. Daca gingiile sangerea dupa fiecare periaj dentar abundent, atunci este clar momentul sa apelezi la medicul dentist. Totusi este important sa faci periajul dentar in continuare, sa folosesti ata dentara si apa de gura chiar daca este foarte neplacut pentru gingii, aceste mijloce de igiena sunt singurele care vor rezolva problema acolo impreuna cu interventia medicului dentist.

5. Pierderea dintilor

O data in inaintarea in varsta, adesea la varsta adulta dantura este si ea maturizata si joaca pe langa rolul estetic si un rol functional si fonetic. Daca dintii incep sa prezinte mobilitate (sa se miste) atunci este un semn de boana parodontala si este foarte important sa te prezinti la medicul dentist. Lipsa unui dinte poate fi cauzata adesea si de accidente, care pot afecta nervul dintelui fie prin fractura dentara sau luxatia lui. In cazul in care dintele este avulsionat din alveola (a sarit afara cu totul) cel mai indicat este sa il pui intr-un pahar cu lapte si in cel mai scurt timp sa te prezinti la medicul dentist sau sa il ti in gura imbibat in saliva daca laptele nu este la indemana.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Cele mai intalnite cinci urgente stomatologice

Leave Comment

SUNA ACUM !