Durerea dentara „durerea de dinti”

Durerile dentare pot aparea la toate varstele si se manifesta diferit in functie de cauzele ce le provoaca. Episoadele dureroase de la nivelul dintilor sau maselelor ne pot oferi informatii importante despre existenta unei inflamatii gingivale, aparitia unei carii prezenta unor infectii bacteriene sau a unui abces dentar.

Durerile dentare se manifesta sub mai multe forme si anume:

  1. Durerea acuta.
  • Acest tip de durere este concentrat intr-un singur loc, si se datoreaza sensibilitatii dentare. Pacientul simte o durere fulgeratoare atunci cand dintele ia contact cu alimentele fierbinti, reci sau dulci.
  • Cauzele durerii acute sunt cariile dentare, infectiile dentare, dintii fracturatii, retractiile gingivale sau plombele sparte.
  1. Durerea pulsatila.

– Este o durere de intensitate scazuta ce da senzatia de zvacnire.

– Cauzele acesteti dureri pot fi inflamtiile dentare, abcesul dentar sau parodontoza

  1. Durerea dentara la contact sau miscare.

– Acest tip de durere este de intensitate medie spre mare si apare la contactul dintilor intre ei sau la contactul cu limba. Este o durere de scurta durata.

– Cauzele pot fi dintii sparti, coroane sau lucrari realizate recent sau o masea de minte in eruptie.

  1. Durea intensa.

– Este o durere ce poate radia la nivelul gatului,  urechii si capului. Este posibil cel mai deranjant si greu de localizat tip de durere, putand avea mai multe cauze (de la cele dentare pana la inflamatii ale sinusurilor sau otite). Acest tip de durere este asociat popular de cele mai multe ori cu fenomenul “M-a tras curentul”.

– Cauzele dentare ale acestei dureri pot fi infectiile, pulpa dentara deteriorata sau expunerea nervului dentar.

Durerile dentare pot fi ameliorate cu antiinflamatoare sau analgezice dar aceste tratament este unul de scurta durata si trateaza doar simptomul nu si cauza.

Pentru tratarea definitiva a acestor dureri se recomanda programarea de urgenta a pacientului la medicul stomatolog pentru a detecta cauza acestora si pentru intocmirea unui plan de tratament adecvat. Interventia cat mai rapida asupra cauzelor durerii poate scadea semnificativ intesitatea si durata episoadelor dureroase.

Dr. Alexandru Gimoiu

Did you like this? Share it!

0 comments on “Durerea dentara „durerea de dinti”

Leave Comment

SUNA ACUM !