Importanta radiologiei in stomatologie

1 – De ce sa fac o radiografie?

Radiografia se realizeaza pentru ca medicul stomatolog sa poata avea o viziune de ansamblu corecta asupra cazului si in mod particular asupra problemei dentare. Deoarece majoritatea problemelor de natura dureroasa se afla in interiorul osului, a muschilor sau in zona ligamentelor, acest lucru nu poate fi observat clinic, vizual sau tactil, deoarece toate aceste straturi sunt acoperite de gingie sau piele. Pentru ca un tratament sa fie efectuat corect, avem nevoie de un diagnostic corect, iar ca acest diagnostic sa fie corect realizat, avem nevoie de o viziune de ansamblu a intregii cavitati bucale.

2 – Exista pericol de radiatie?

Evident, exista o oarecare doza de radiatie. Tocmai de aceea se iau masuri de siguranta astfel se foloseste un sort cu plumb, unda de radiatie este tintita, aparatura moderna si digitala. Doza de radiatie este una foarte mica care nu pune in pericol sanatatea pacientului. Daca ar fi sa comparam doza de radiatie pe care o emana o radiografie panoramica, atunci cu siguranta este mult mai mica decat doza de radiatie pe care noi o capatam zilnic in mod obisnuit din viata cotidiana.  O radiografie panoramica genereaza 6-7 μSv in timp ce o banala banana consumata ne incarca cu 0,1 μSv. Doza medie de radiație naturală zilnică este de 4-7 µSv, in timp ce un zbor cu avionul București – Londra genereaza 23 µSv.

3 – Este obligatoriu sa fac radiografia?

Avand in vedere importanta acestei investigatii, noi consideram necesara aceasta interventie si de aceea la prima vizita acest examen paraclinic este unul extrem de important.

4 – Exista medici care nu fac radiografie, de ce?

Deoarece nu au la dispozitie aparatura necesara, iar o astfel de investigatie ar dura foarte mult timp daca trebuie efectuata intr-o alta locatie.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Importanta radiologiei in stomatologie

Leave Comment

SUNA ACUM !